Payday loans

MPT

Please wait while JT SlideShow is loading images...
A Tesztbizottság megkezdte a pszichológiai mérőeszközök minősítésétMagyar Pszichológiai TársaságAz MPT a FacebookonMagyar Pszichológiai Társaság
Ön itt áll: Szervezet Szekciók Klinikai Pszichológiai

Klinikai Pszichológiai Szekció

Elnök:
Császár-Nagy Noémi Andrea
E-mail: noemi.csaszar[kuka]areus.hu

Titkár:
Kiri Edit
E-mail: kiriedit[kukac]freemail.hu

A szekció hagyományosan a pszichológiai tudománynak azt a területét képviseli, ami a lelki betegségek kialakulásával és gyógyításával foglalkozik, és ebből következően határterületi rész-diszciplína: átfedésben van az orvostudomány pszichiátriai ágával, ami szintén ezzel foglalkozik. Az orvosi tudomány a betegségeknél elsősorban az agyi-biokémiai-genetikai tényezőkre tekintettel a gyógyszeres terápiákat helyezi előtérbe – itt jegyezzük meg, hogy a pszichiátriának van egy olyan áramlata ami a szociálpszichológiai magyarázatokat preferálja, és ennek az áramlatnak az érdeme, hogy az elmeorvosi gyógyítás ma már magában foglalja a lelki-szociális tényezőket mind az eredet, mind a gyógyítás területén. A mai hazai gyakorlatban a pszichiáter partnereként jelenik meg a pszichológus, akit speciális képzettsége a lelki gyógymódra, pszichoterápiára készít fel.

Megjegyezzük, hogy az egészségügyben, a pszichiátriai ellátás területén (mind a kórházakban, mind a szakrendelőkben) elsősorban az orvos a beteg gazdája. A pszichológus önálló kompetenciával akkor van felruházva, ha pszichoterapeuta szakvizsgát is tesz, és abban az esetben, ha a kliense nem igényel gyógyszeres terápiát, akkor ő viheti a kezelését. A hazai gyakorlatban különböző az enyhébb lelki problémák, az un. neurózisok kezelése – itt elegendő lehet a pszichoterápiás segítségnyújtás - míg a súlyosabb zavaroknál, amit pszichózisoknak nevezünk, mindenképpen szükséges a kezelésbe a pszichiáter bevonása.

 

poker dewa

Aktuális hírek

Legolvasottabb hírek